zondag 14 juni 2009

The Sacred Valley en Machu Picchu

De omgeving rond Cusco is waarschijnlijk de meest toeristische van het land en misschien wel van Zuid-Amerika. We gaan dus op zoek naar avontuurlijke (en betaalbare) alternatieven voor de standaard tours naar de heilige vallei en Machu Picchu. Met succes! Het kost ons misschien wat meer tijd en moeite, maar we reizen te midden van de locale bevolking, slaan de toeristische marktjes over en plannen onze trip zo, dat we de archeologische sites praktisch voor ons alleen hebben.


Pisac, Chinchero en Ollantaytambo zijn stuk voor stuk pareltjes van de Inca-cultuur. Alhoewel na de komst van de Spanjaarden (en later ook locale grafrovers zelf) het goud en andere kostbaarheden snel verdwenen, zijn deze Incasteden nog steeds ongelooflijke getuigen van hun verleden!

We overnachten in Ollantaytambo waar we de volgende ochtend enkele uurtjes moeten wachten op de locale bus die ons naar de achterdeur van Machu Picchu zal brengen. We zien tientallen busjes passeren met incatrail-wandelaars, elke keer denken we: Tsjing Tsjing Kassa Kassa 400 € per man. De trein naar Aguas Calientes (alias Machu Picchu dorp) kost ook een goeie 80 €. Wij zullen in totaal 23 soles (5 €) betalen tot aan de inkom van de verloren Incastad dankzij de combinatie van locale bussen en busjes en natuurlijk ook een flink stuk eigen paardenkracht.


Fanatiek zijn we niet, maar we willen graag bij de eersten zijn die Machu Picchu betreden en dus beginnen we om 4 u ´s morgens aan de stevige klim naar boven, lang voor de eerste toeristenbussen. De maan verlicht het steile pad, samen met Bert z´n torso die blinkt van het zweet. Het tempo is strak en al snel bevinden we ons tussen de eerste "die hards" die als eerste deze magische plaats mogen betreden (niet zonder reden, enkel de eerste 400 mogen de Huayna Picchu beklimmen).

De hele dag lopen we vol verbazing rond in deze stenen stad, te midden van een ongelooflijk decor. Hoogtepunt is de beklimming van Huayna Picchu, de steile berg die hoog achter de site torent (en tot onze verbazing een gezicht voorstelt, met Huyana Picchu als de neus, dat naar de hemel kijkt). Er zijn van die plaatsen die onwezenlijk lijken en dit is er ongetwijfeld een van.

Na al dat geklim en gewandel lijkt het ons hoog tijd de naam van dit dorp eer aan te doen door een bezoek aan de hotsprings. We breken zonder twijfel het record van de dag door 3 uur in de warme baden te weken. Een heerlijke verwennerij vooraleer we onze lange (alternatieve) weg terug naar Cusco beginnen...

Geen opmerkingen: